HARTELIJK WELKOM OP MIJN SITE WWW.AAN-DE-WIEL.NL/fibromyalgie/htm

Deze info komt van huubís fibromyalgie site
WAT IS FIBROMYALGIE

Even in het kort.

Iedereen heeft wel eens pijn in zijn spieren, gewrichten, nek en/of rug. Dat kan zijn door langdurig achter elkaar te werken in bijvoorbeeld de tuin en in een vreemde houding. Zoín spierpijn duurt dan ongeveer een week en dan is het vrijwel over. Daarover hoeft men zich dan ook niet druk of ongerust over te maken.

Wanneer de pijn langer en langer aanhoudt en niet meer overgaat dan is het raadzaa@m de huisarts te raadplegen. Deze zal je dan snel doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Chronische pijnklachten kunnen op een aantal aandoeningen wijzen. Een voorbeeld daarvan is FIBROMYALGIE en betekent letterlijk pijn in spieren en bindweefsel. Spieren en bindweefsel behoren in tegenstelling tot harde botten tot de weke-delen. Fibromyalgie wordt dan ook weke-delenreuma genoemd. Fibromyalgie wordt ook wel afgekort als: FMS (Fibromyalgiesyndroom) of FM.
Fibromyalgie is een chronisch reumatisch beeld zonder dat er sprake is van een ontsteking. Hetgeen niet wil zeggen dat de FM geen ontstekingen in de gewrichten kan krijgen. Dat kan natuurlijk zeker, maar dit is dan geen FM. De ziekte beperkt zich tot de weke delen van het lichaam, in het bijzonder de spieren en de peesaanhechtingen.

Dat wil niet zeggen dat het daar alleen maar bij blijft. Meestal komen er meerdere klachten zoals: slapeloosheid, geheugen- en concentratiestoornis, wazig en/of dubbelzien, gehoorstoornis, pijn in tanden, kiezen, kaken, maag- en darmklachten, hoofdpijn, migraine, spierpijnen, stramheid en zwellingen, matheid en uitputting, allergieŽn en problemen met de bloedsomloop, vegetatieve stoornissen enzovoorts.
Ik wil je er wel op wijzen dat niet iedere klacht fibromyalgie hoeft te zijn. Daarom blijft het raadzaam huisarts en/of specialist te raadplegen. Het is altijd belangrijk dat er gedegen onderzoek wordt gedaan.


Uitgebreider ingegaan op een paar aspecten:TENDERPOINTS

In 1990 werd er internationaal overeenstemming bereikt over de diagnostische criteria voor fibromyalgie. De commissie ďfibromyaliga Multicenter CriteriaĒ formuleerde onder auspiciŽn van ďThe American College of Rheumatology (ACR)Ē een eenduidige classificatiecriteria. Er waren slechts twee belangrijke criteria.
Er moet sprake zijn van een wijd verspreidde pijn over het gehele lichaam, gedurende ten minste drie maanden. Er moet tenminste in alle vier delen van het lichaam pijn zijn, dus: boven, onder, links en rechts van het lichaam. Daarnaast moet er sprake zijn van ten minste elf uit achttien extreme pijnlijke tenderpoints.
Tenderpoints zijn positieve drukpunten. Deze tenderpoints zijn gevoelige plekken aanwezig in het gehele lichaam. Dus deze bevinden zich aan beide zijden van het lichaam. De meest pijnlijke punten zijn onder andere: schouders, nek, polsen, voor-, achter-, en zijkant knieŽn, achterhoofd, schouderbladen, binnen- , zij- en buitenkant ellebogen, heupen, lage rug, enkels, hakken, tenen enzovoorts. Bij veel fibromyalgiepatiŽnten kunnen het aantal drukpunten verschillen. Zij kunnen hoger of lager liggen. Heel veel klachten hoor ik van mensen zoals: pijnlijke gewrichten en dan zijn er niet eens ontstekingen te bespeuren.

Fibromyalgie wordt ook wel weke-delenreuma/spierreuma genoemd.

TRIGGERPOINTS

Triggerpoints en tenderpoints zijn niet hetzelfde, al vallen ze soms wel eens samen. Triggerpoints zijn altijdpijnlijk, terwijl dit bij tenderpoints niet altijd hoeft te zijn. Deze triggerpoints zijn altijd voelbaar zoals: harde banden en bobbels. Als je druk uitoefent op deze triggerpoints wordt de pijn gewoonlijk niet op die plaats gevoeld maar soms op een andere plaats. Bij triggerpoints is de pijn meestal constant. Als men ongeveer 6 a 7 seconden druk uitoefent dan verdwijnt meestal de pijn en zal de spier zich gaan ontspannen.
TRIGGERPOINTS (MPS) Myofasciaal Pijnsyndroom.
Van top tot teen kunnen triggerpoints ontstaan. Dus over het gehele lichaam. Ze noemen deze triggerpoints ook wel MPS.
In de volgende vijf delen van het lichaam komen deze triggerpoints het meeste voor:

  ē     Nek en bovenrug

  ē     Kaakgewricht

  ē     Arm en hand

  ē     Onderrug, bil en been

  ē     Borst

Let wel dat niet bij iedere patiŽnt alle drukpunten aanwezig hoeven te zijn.
Door een gedegen onderzoek naar deze tenderpoints en triggerpoints kan de diagnose fibromyalgie gesteld worden. Maar dat niet alleen. Ook fibromyalgiepatiŽnten kennen veel bijkomende klachten en dat kunnen er een hele reeks zijn. Een aantal zal ik hierbij opnoemen die het meeste voorkomen. Maar ook hier wil ik zeggen dat niet iedere fibromyalgiepatiŽnt al deze klachten hoeft te hebben.

Bijkomende klachten


(ochtend)Moeheid, pijn, geheugen-en concentratieproblemen, stijfheid, prikkelbare darm (PDS), toename van toiletbezoek, maag- en darmstoornissen, droge ogen, oog- en oorklachten, oorsuizen (tinnitus), nachtelijk zweten, allergieŽn, licht verhoogde temperatuur, angst, depressies, chronische hoofdpijn, migraine, tintelingen op bepaalde plekken, (subjectieve) zwellingen, problemen met de bloedsomloop, gevoelloosheid, slaapstoornissen, prikkelbare blaas, stress, heesheid, kies-en tandpijn, stemmingswisselingen, infectiegevoeligheid, enzovoort.

Ook hier geldt, dat niet iedereen deze bijkomende klachten hoeft te hebben. Daarom is weer een uitgebreid onderzoek nodig door huisarts en/of specialist.

Wat fibromyalgie NIET is


  1   Een tussen de oren ziekte.
  2   Zomaar een spierpijntje.
  3   Zomaar een griepje.
  4   Is geen psychische stoornis.

Fibromyalgie is tot nog toe niet te genezen. Er wordt wel degelijk onderzoek naar gedaan.
Fibromyalgie is niet voor iedereen hetzelfde. Zoals ik bij punt 4 zeg: Fibromyalgie is geen psychische stoornis, maar men kan door alle ellende die Fibromyalgie met zich mee kan brengen in psychische problemen komen.

 

HOMEPAGE
Email-KONTAKT